Mededeling aan onze klanten:
Helaas kunnen wij momenteel i.v.m. drukte/ onderbezetting geen nieuwe projecten en/of opdrachten aannemen.
Voor SPLITSINGSTEKENINGEN kunt u al wél contact opnemen en/of uw bestelling plaatsen.
Zeker bij (kleinere) verbouwingen kiezen opdrachtgevers vaak voor het direct maken van afspraken met een aannemer. Dit heeft een duidelijk en direct voordeel: de advieskosten van een architect worden bespaard! Helaas heeft deze werkwijze toch ook een niet gering aantal nadelen. Hier volgen er vijf:
1. U staat er regelmatig alleen voor
Tijdens de uitvoering ontbreekt er een adviseur met de nodige bouwkundige kennis, die uw wensen en belangen vertegenwoordigt naar de aannemer en de overheid en die op basis van kennis en ervaring in staat is om de werkzaamheden van betrokken partijen te controleren. De procedures bij de overheid verlopen zonder architect vaak moeizamer. Ook het zich kunnen beroepen op een architect bij het overleg met de aannemer, bij geschillen en bij de oplevering wordt in het algemeen door opdrachtgevers als zeer prettig ervaren.
2. Lagere architectonische kwaliteit
Een goede aannemer heeft een brede kennis van het bouwen en de uitvoering, maar is niet opgeleid als ontwerper. Uitzonderingen daargelaten, zal de architectonische kwaliteit van het project van een minder niveau zijn. En daarmee daalt natuurlijk ook het rendiment van uw (kostbare) investering.
3. Geen voordeel door concurrentie
Doordat u geen technisch ontwerp (bestek) en technische omschrijving heeft laten vervaardigen door een architect, zal het in de praktijk onmogelijk zijn om verschillende aanbiedingen van aannemers met elkaar te vergelijken. De verschillende prijzen van de aannemers zijn dan immers niet gebaseerd op gelijke randvoorwaarden. De aanzienlijke besparing op de bouwkosten die doorgaans kan worden verkregen door meer dan één aannemer op basis van dezelfde contractstukken een prijsaanbieding te laten doen vervalt dus.
4. Meer meerwerk
Indien u een vaste prijsafspraak met de aannemer maakt, is er kans dat de geleverde kwaliteit tegenvalt en is er toch nog kans op (kostbaar) meerwerk. Voordat met de uitvoering begonnen wordt is de inhoud van het project namelijk niet op sluitende wijze vastgelegd. Het ontbreken van een volledig Technisch Ontwerp dat dienst kan doen als contractstuk, kan in de praktijk nogal wat onenigheid creëren tussen opdrachtgever en aannemer over de inhoud van de opdracht.
5. Hogere kans op bouwfouten
Doordat het bouwwerk of de verbouwing niet eerst op papier is ontworpen neemt de kans op (kostbare) bouwfouten toe. Ook kan tijdens de uitvoering de opdrachtgever ontevreden zijn over bepaalde oplossingen. Wanneer er geen architect is die de oplossingen in een vroeg stadium inzichtelijk maakte, neemt ook de kans op (eveneens dure) aanpassingen tijdens de bouw toe.
Het direct contrateren van een aannemer lijkt in eerste instantie de goedkoopste oplossing, maar het uiteindelijke prijskaartje ligt vaak toch hoger dan voorzien of de kwaliteit van het eindresultaat valt tegen. Niet alleen bij nieuwbouw en een grote verbouwing kan het daarom rendabel zijn om een architect in te schakelen. Ook bij relatief kleine verbouwingen kan het raadzaam zijn om in ieder geval het werken met een (BNA) architect te overwegen. Bij twijfel over uw situatie kunt u altijd contact opnemen.
Klik hier voor een volledig overzicht van de voordelen van het werken met een (BNA) architect.